3D ispis za bezbroj mogućnosti, korištenjem ROSTOCK MAX v3 3D pisača

Prateći svjetske trendove, među brojne usluge koje Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d. nudi na tržištu, u vlastitu ponudu uvrstili smo i 3D ispis.


Po definiciji, 3D pisač je uređaj koji od određenog materijala ili više njih (npr. polimeri, metali, keramika, papir) može proizvesti čvrste oblike, dijelove i proizvode bilo kojeg geometrijskog oblika prethodno dizajniranog na računalu. 3D ispis je specifičan po tome što se predmeti izrađuju dodavanjem materijala sloj po sloj u neprekinutom kontinuitetu i bez nepotrebnog trošenja sirovine kao što je to slučaj kod klasičnih načina obrade kod kojih se skida višak materijala (glodanje, tokarenje, rezanje i sl.). Ovo je jednostavna tehnologija koja načelno ne zahtjeva ogromne resurse za sve ono što se njome može postići.


Riječ je o tehnologiji s potencijalno bezgraničnim mogućnostima. Ako postoji ijedan segment moderne tehnologije koji će značajno izmijeniti svijet onda je to definitivno 3D pisač. 3D pisač mogao bi imati veći utjecaj na naše živote nego Internet.


Tehnologija za 3D ispis već se intenzivno koristi u mnogim područjima industrije, razvoja, medicine i života.


U pogledu materijala koje je moguće koristiti kod stolnih pisača dostupni su ABS (akrilonitril-butadien-stirel) i PLA (polikarbid) termalne plastike. Prvi se dobiva iz nafte dok je drugi ekološki prihvatljiviji (fermentirani biljni škrob). Ovi se materijali osim po sirovinskom razlikuju i po termalnim svojstvima (ABS se topi na preko 220 stupnjeva C, a PLA između 180 i 200 stupnjeva C). Pomoću PLA materijala se može postići bolja preciznost objekta s dosta detalja. I jedan i drugi materijal se nakon izrade može obrađivati, polirati, bojati i drugo.


Uređaj kojeg upotrebljava Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d. može koristiti i neke manje poznate materijale, kao što su PETG, razni kompozitni materijali kao npr. spoj plastike i drveta te plastike i mekih metala. Sam uređaj može odjednom izraditi model dijametra baze 27.5 cm i visine 40 cm, dok se za veće volumene objekti izrađuju u više dijelova.


INDUSTRIJSKA PRIMJENA


Moguća je izrada dijelova strojeva, koje je zbog istrošenosti/oštećenja potrebno zamijeniti. Moguća je i izrada unikatnih dijelova s ciljem poboljšanja, primjerice dizajna, performansi strojeva i uređaja.

SURADNJA S PROTETIKOM

Moguća je izrada protetičkih dijelova koji s manjom masom postižu iste karakteristike i potencijalno veću čvrstoću u odnosu na klasično izrađene dijelove.

SURADNJA S MEDICINOM

Pored industrijske primjene 3D tehnologija ispisa ima i veliku primjenu u medicini što uključuje razna pomagala, savršene zubne proteze, umjetne dijelove skeleta, modele organa koji kirurzima pomažu pri operaciji, itd.


BRZA IZRADA PROTOTIPA

Korištenjem Rostock max v3 3D pisača u mogućnosti smo brzo izraditi prototipe dijelova uređaja jer se isti ne trebaju izrađivati injektiranjem koje je uključivalo izradu skupih kalupa koji su se ranije trebali stalno rafinirati dok se ne dobije završni proizvod. Izrada prototipa radi se na računalu te se postizanjem pravog modela on šalje na ispis. Modeli koji se mogu dobiti uključuju razne komplicirane mehaničke sklopove, kućišta, mehanizme i slično.SURADNJA S UMJETNICIMA

Mogućnost izražavanja umjetnika u realnom svijetu danas je dovedena do savršenstva jer gotovo sve što ljudski mozak može zamisliti u smislu oblika može se izraditi, nakon modeliranja na računalu, koristeći 3D pisač. To uključuje i parametarske 3D objekte koji se mogu opisati nekom matematičkom formulom.

Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d. nabavio je potrebnu opremu za 3D ispis, usvojio potrebna znanja za izradu i najkompliciranijih proizvoda, pozivamo vas da nam se pridružite u stvaranju.Za sve dodatne informacije i dogovore molimo kontaktirajte nas!

Trg Lava Mirskog 3/III, 31 000 OSIJEK

Telefon 031/251 155, Fax 031/251 156, Mob 091/225 11 79

e-mail [email protected]


#3dprint #proteza #printanje #protetika #inženjering #projektiranje

Istaknuto